Contoh-Contoh Makanan Yang Buat Kita Jadi Cantik

Nak Awet muda...xpon bak kata org putih ''baby face'' la kononnya...Jom kita baca....mesti anda tak sedar..semua makanan nie mesti anda pernah makan....dalam setiap jenis makanan ada khasiatnya..tambah-tambah dalam menjaga kecantikan...tak kisah la lelaki atau perempuan haruslah jaga ..tu kan aset kita ^_^



1. Salad 
- Enam helai daun salad mengandungi 100 peratus keperluan Vitamin A harian kamu. Vitamin ini berfungsi meremajakan kulit dengan cara meningkatkan pergantian sel. Selain itu, kandungan kalium dalam salad juga menambah zat kulit dan meningkatkan penyerapan oksigen dengan cara memperbaiki aliran darah.





2. Tomato
- Kajian menunjukkan peserta yang makan lima sudu makan tomato kaya lycopene setiap hari selama tiga bulan boleh memiliki perlindungan 25 peratus lebih banyak terhadap pancaran sinar matahari. Selain itu, makanan ini juga menjadikan kulit mempunyai lebih banyak kolagen untuk mencegah kulit daripada kendur.



3. Strawberi
- Secawan strawberi menyediakan 130 peratus Vitamin C iaitu zat yang kuat untuk meningkatkan pengeluaran serat kolagen. Fungsi kolagen adalah untuk membantu kulit tetap tegang dan lembut. Semakin banyak Vitamin C bererti semakin sedikit garis-garis yang muncul di kulit.Wanita dengan pengambilan Vitamin C yang rendah cenderung untuk memiliki kulit kering dan berkerut.


4. Epal
- Quercetin, antioksida yang banyak terkandung dalam kulit epal berupaya melindungi kulit daripada pancaran sinar UVB yang boleh membawa kepada berlakunya kanser kulit.


5. Soya
- Sebuah kajian menunjukkan, kedutan halus dan ketegangan kulit akan meningkat apabila perempuan berusia di akhir 30- an dan 40-an. Oleh itu, kamu digalakkan makan makanan yang kaya dengan isoflavon soya yang dikenali dengan aglycone seperti tempe.


6.Timun 
- Mengandungi Kandungan air yang tinggi, vitamin A, B & C dan mineral tertentu seperti magnesium, kalium, dan silika menjadikan timun bahagian yang penting dalam penjagaan kulit. Topeng muka yang mengandungi jus timun boleh digunakan untuk ketegangan kulit. Asid askorbik dan asid caffeic dalam timun boleh menurunkan kadar takungan air yang seterusnya mengurangkan keadaan bengkak di bawah mata. Kulit timun juga boleh memberi kelegaan pada kulit yang disebabkan oleh selaran matahari atau sunburn.

7.Bayam 
- Bayam mengandung protein, lemak, karbohidrat, kalium, zat besi, amarantin, rutin, purin, dan vitamin (A, B, dan C). Makan bayam setiap hari boleh mengurangkan risiko kulit menjadi berkerut dan berkedut walaupun usia semakin bertambah

8.Badam
- Mereka yang gemar makan badam akan memiliki kulit yang lebih sihat berbanding mereka yang tidak mengambilnya langsung. Ini kerana badam kaya dengan vitamin E yang berfungsi sebagai anti oksida agar kulit menjadi lebih kuat dan sihat khususnya ketika berada di bawah sinar matahari.

9.Lobak merah
- Mengandungi Beta carotene,Vitamin B dan C,Alpha Carotene,Kalsium dan Pottasium.Bagus untuk menguatkan sistem pertahanan badan untuk melawan penyakit,meningkatkan pertumbuhan sel-sel baru dan membuang toxin dalam badan.

10.Teh hijau 
- Mengandungi Vitamin C berperanan mengurangkan pengeluaran pigmen melanin kulit, sekali gus membantu mendapatkan kulit yang lebih cerah dan bercahaya. Ia juga diperlukan bagi proses sintesis kolagen untuk mengurangkan kedutan dan memperbaiki kulit. manakala Vitamin E ialah antioksidan yang berkuasa dan mampu menghalang radikal bebas bertindak merosakkan kulit dan keupayaannya memperbaiki tekstur kulit turut diperkuatkan dengan kehadiran vitamin C serta Karotenoid pula ialah antioksidan yang mampu menyerap dalam lemak dan mampu menahan serangan radikal bebas yang diaktifkan oleh selaran ultraungu.

 Sumber : pelbagai sumber dari google


0 ulasan:

Post a Comment